Zo kies je het beste voer voor je kat

Je kat maakt deel uit van je gezin en uiteraard is het beste voor je huisvriend net goed genoeg. Het juiste soort voedsel houd hen gezond en in topconditie, ook op oudere leeftijd. Welk kattenvoer het beste is voor je kat, hangt van meerdere factoren af, maar vooral van hun leeftijd, activiteit, gezondheid en het ras van je kat. Zo kunnen pas gedesinfecteerde katten andere voedingsbehoeften hebben dan oudere katten.

Onmisbare voedingsstoffen

Precies zoals wij hebben ook katten nood aan aangepaste en gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Katten zijn echte jagers. Ze voeden zich vooral met prooidieren die rijk zijn aan eiwitten, matige hoeveelheden vet en koolhydraten. Tot op de dag van vandaag moet hun dieet nog steeds aan deze verhoudingen voldoen. Hoewel je kat een bepaalde hoeveelheid specifieke voedingsstoffen nodig heeft om gezond te blijven, zijn er producten die hun gezondheid schaden. Bij een evenwichtig eetpatroon hebben katten geen extra supplementen nodig. Zorg er wel voor dat je kat altijd over vers en fris drinkwater beschikt. Dat is zeker zo belangrijk dan aangepaste, gezonde voeding.

Soorten kant-en-klaar kattenvoer: Droogvoer

Bij kant-en-klaar kattenvoer onderscheiden we droog, half vochtig en nat voedsel. Ze verschillen in vocht- en eiwitgehalte, in caloriedichtheid, smaak en verteerbaarheid. Het vochtgehalte ligt tussen de 6% en 10%. Mogelijke ingrediënten kunnen zijn:

  • Vlees en- of bijproducten van vlees
  • Gevogelte en- of bijproducten van gevogelte
  • Granen en bijproducten van granen
  • Vis
  • Vezels
  • Zuivelproducten
  • Vitamine- en mineralensupplementen

Hier worden vaak smaakversterkers aan toegevoegd.

Goedkoper maar vaak minder smakelijk

Droogvoer is relatief goedkoop, maar is vaak minder smakelijk en moeilijker verteerbaar. Droogvoer bewaar je best op een koele en droge plaats. Na de vervaldatum gebruik je best niet meer.

Half-nat voer

Vlees en bijproducten zijn de belangrijkste componenten van half nat voer met een watergehalte van gemiddeld 35%. Er wordt vaak sojabloem, granen, bijproducten van granen en bewaarmiddelen aan toegevoegd. Na het openen van de verpakking kan het voedsel uitdrogen, zijn smaak verliezen en sneller bederven.

Nat kattenvoer

Met een gemiddeld vochtgehalte van 75% is dit soort kattenvoer een goede bron van vocht. Het is lang houdbaar als je het in de koelkast bewaard tenminste. Belangrijke ingrediënten zijn vooral (orgaan)vlees zoals lever en niertjes en bijproducten van vlees.

Kattenvoer zelf maken

Sommige kattenliefhebbers maken de voeding van hun kat liever zelf. Dat is geen goed idee. Zo weet je namelijk niet of je kat alle gezonde voedingsstoffen naar binnen krijgt. Kies je toch voor verse voeding? Laat het dan door je dierenarts samenstellen.

Het gewicht van je kat

Hou het gewicht van je kat nauwlettend in de gaten. Overgewicht bij katten komt veel voor en is vaak oorzaak van artrose, artritis, gewrichtsproblemen en diabetes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *